dinsdag 30 juni 2015

Citytrippen met een 2-jarige, de tips!

Geen seconde spijt heb ik gehad dat we Olivia meenamen naar Parijs. 't Was onze eerste vakantie met drie maar dat ging precies allemaal vanzelf. Bij deze enkele tips:

1. Kies een stad die je zelf wat kent en doe op voorhand je huiswerk. Wij zochten op waar er speelpleintjes waren, bezochten een kindermuseum (dat verslag volgt morgen) en kozen voor een centrale buurt om te logeren zodat we indien nodig voor het middagdutje naar huis konden gaan (één keertje hebben we dat ook effectief gedaan). 

Let u vooral op de achtergrond. 


2. Neem een buggy en draagzak mee. Maar vooral, laat je kind zélf lopen waar dat veilig kan. U zou toch ook geen zeven uur straight in een buggy willen zitten. Heeft je kind nood aan wat afwisseling maar is het niet veilig om alleen rond te lopen, wandel dan ook eens een stukje met je kind op de schouders, kind blij, mama en papa ook blij. 

Wij passeerden (bijna) elke dag het Palais Royal, tot groot jolijt van Olivia die daar altijd even losgelaten werd:


3. Alles is een spel, of zou een spel kunnen zijn. Zit met je handen in het fontein, bekijk de etalages of tel de mevrouwen met een hondje. Wijs je kind op reclameborden, vertel verhalen. Spring van trapjes en klim op standbeelden. Maak de stad zo interessant en plezant mogelijk. En als je op de trein zit, maak eens een wandeling naar de bar, of naar het toilet. Wedden dat ge indruk maakt!


4. Neem mondvoorraad mee: rijstwafels, koekjes, fruit, water. Maar ga ook regelmatig eens iets drinken of snoepen, je kindje kan even uit de buggy en 't breekt ook úw dag. Haar eerste echte eigen ijsje, mango-ijs van bij Berthillion.

5. Kies verder een verblijf met kitchenette zodat je ook thuis kan eten 's avonds. 
Tip, als je kindje van pasta houdt: een doos Miracoli meenemen voor de eerste avond is geen overbodige luxe, geeft je iets meer tijd om daarna stressloos de lokale supermarkt te gaan zoeken. 
En betekent het dan dat je nooit uit eten kan? Totaal niet, wij zijn ongeveer de helft van de avonden uit eten geweest: bijvoorbeeld naar ons favoriete Japans restaurant of al picknickend voor de Eiffeltoren. Maar soms kwam het gewoon beter uit om 's middags ergens te lunchen (foodtrucks!) en 's avonds thuis te eten (Rue Montorgueil was vlakbij ons appartement en is ideaal om baguettes, kaas en andere condiments te halen voor een héérlijke vin, pain en boursin avond).

Pizza Gusto is overheerlijk en vlakbij de Eiffeltoren, over picknicken met een view gesproken.
6. Wij probeerden ook consequent om een niet-kindvriendelijk ding te timen tijdens de middagdutjes van Olivia. Lees: ofwel gebruikten we dutjestijd om ergens naartoe te wandelen zodat Olivia bij het ontwaken in de buurt van iets leuks was (een ijsje van Berthillion, een speeltuin, een Carroussel, de Disneystore,...) . Ofwel was het extra tijd voor ons om ongestoord in boekenwinkels te hangen. 

En soms heb je geluk en heeft je favoriete handwerkwinkel gewoon een kinderentertainmenthoekje.
7. Ga lang genoeg en leg je er op voorhand bij neer dat je niet alles van je lijstje zal kunnen schrappen. Ik denk dat wij zonder Olivia een dag of 3 geboekt zouden hebben, maar nu kozen we voor 5 dagen en dat was perfect. Vakantie is tenslotte soms ook een beetje uitslapen en lummelen.


Olivia stond erop dat Elsa zou lopen. En als ge tijd genoeg hebt is het helemaal geen punt om een kwartier te blijven kijken of ze dat ook effectief zou gaan doen. Spoiler: She did not.
8. Bovenstaande foto geeft het al aan: bereid je voor op prul kopen (of meenemen van thuis, bijvoorbeeld voor op de trein): hier een Frozen-verrassingszakje, daar een boekje of een puzzel. Olivia is wat extra verwend die week. Ik had ook een plastic bakje met haar speeltjes bij dat ik héél bewust meteen heb uitgeladen in ons appartement. Olivia heeft die bak omgedraaid terwijl wij nog met de eigenaar rond gingen en was er direct thuis.
  


9. Maar allerbelangrijkst, hang vooral de toerist uit. Daar is niets mis mee. Neem veel foto's en geniet van je gezin!


de ouderwetse photobooth van Bonton Filles du Calvaire. 

Half Parijs heeft ze rondgewandeld met een leeg Laduree-zakje ♥

Links naar alle adresjes vind je op de Parijs-pagina hierboven.

Geen opmerkingen: