zaterdag 25 juli 2015

Mijn afwijking.

Ettelijke jaren geleden schreef ik hier over mijn liefhebberij: de boodschappenlijstjes van anderen. Vandaag kan ik u zeggen dat er nog steeds geen beterschap is op vlak van die afwijking, integendeel. Waar wij vroeger échte Delhaize-gangers waren, gaan wij de laatste tijd meer naar Colruyt. En wat blijkt nu, Colruyt is het walhalla van de achtergelaten boodschappenlijstjes. Leve de clip-on ijzertjes op de karren daar!

Boodschappenlijstjes prikkelen mijn nieuwsgierigheid. Ik verzin nog steeds SherlockHolmes-gewijs verhalen over de auteurs in kwestie. Deze oma vind ik bijvoorbeeld wel hip omdat ze naast échte bomma-items, ook kokosmelk (een niet-bomma-item bij uitstek!) op haar lijstje heeft staan... Ik vraag me af of ze er dus ook uitziet als een hippe zeventiger.
Dit omaatje is wat minder avontuurlijk. Ze neemt bloedverdunners, eet al eens graag een koekje (maar let verder wel wat op haar lijn) en koopt iets van supreme kwaliteit (tomatensoep?). Met dank aan dát woord kon ik overigens met zekerheid besluiten dat beide lijstjes door dezelfde bomma geschreven werden. 
Ook een onderdeel van het plezier van boodschappenlijstjes rapen is raden welke gerechten op het weekmenu staan. Wat ge eet zegt immers veel over u. Ik weet niet of ik teveel fantasie heb maar als ik aan de kassa van de supermarkt sta te wachten probeer ik ook altijd te kijken of ik gerechten kan verzinnen met de ingrediënten van de persoon vóór mij, wel... met boodschappenlijstjes kan dat dus ook: 

Dit meisje gaat overduidelijk pannenkoeken (met 3 soorten suiker én speculoospasta) bakken als ontbijt voor haar jarig lief. Daarna gaan ze met sandwiches en beleg picknicken in het park, alwaar ze Twister zullen spelen. Wel jammer dat ik mij nu de rest van mijn leven moet afvragen wat de verrassing in die kartonnen doos geweest is...

Mijn gok: groentensoep, vissticks met spinazie en een gratin van aardappelen (die ze nog in huis had).

Een moeilijke wegens véél items op het lijstje, maar ik denk aan spaghetti met veel groentjes, tomatenconserven en gehakt en daarna een grote kom fruitsla.

Deze persoon heeft met 100% zekerheid gasten over de vloer maar geen zin om veel te koken. Appeljenever als apéro, samen met hapjes en daarna steak, bier en koude patatjes.


Deze is héél gemakkelijk: chips en geitenkaasjes als aperitief, gevolgd door risotto met véél champignons en spekjes. Het zou wel eens een first date kunnen zijn, aangezien ze er duidelijk goed voor wil komen, nieuwe deo enal. Een andere keer eet ze curry met kip, zoete aardappel, kokosmelk en noten.
Dit is een groentenzak-type. Vers, gezond én smakelijk is haar stijl. Tijd voor een stoofpotje van wortel/linzen/pompoen/pastinaak en zoete aardappel moet ze gedacht hebben. Daarbij komt een topping van verkruimelde feta gemengd met gestampte walnoten en gesnipperde munt. Ideaal om op het dampend warme bord te strooien. Als nagerecht eet ze yoghurt met fruit. En voor haar lief neemt ze groene thee mee. 

En als je het beu bent om gerechten te raden...Soms is het ook interessant om gewoon te kijken op
wélke papiertjes de lijstjes geschreven worden, ik denk dat veel mensen (ik ook, trouwens!) hun boodschappenlijstje op hun werk samenstellen!

 

 

 

Eindigen doe ik met enkele briefjes van dezelfde auteur. Wat je uit deze boodschappenlijstjes kan afleiden is dat deze persoon een voorliefde heeft voor whisky, porto, tonic en cola. Ook altijd eten nodig heeft voor 'chat', 'ce soir' en 'demain' en héél graag schoonmaakt met Pledge. Ook interessant vind ik om te zien dat deze lijstjes eigenlijk quasi volledig in het Frans opgesteld worden maar er uitzonderingen worden gemaakt voor de woorden 'scheermesjes' en 'toespijs'. Toespijs, begot! 

De cijfers op de briefjes (24, 14, 12, 10) zijn een mysterie. Michael denkt dat het aantallen zijn van gasten die op bezoek komen (vandaar de grote hoeveelheden porto en whisky?). Maar ik denk het niet, al heb ik niet echt een suggestie over wat het dan wel zou kunnen zijn. Misschien het aantal maaltijdcheques? 


Wat het ook zij, in uw lokale supermarkt maar liefst 4(!) boodschappenlijstjes vinden van één en dezelfde auteur, dat is al scoren op zich. Ooowja. 3 opmerkingen:

bieke zei

Die oma gaat gewoon voor Supreme toiletpapier! Een aanrader en mogelijk een noodzaak als je wat ouder bent. :-)

fieke zei

Za-lig!
Die 'kartonnen doos' staat soms ook op mijn lijstje. Niks spannends aan, da's gewoon om 't oud papier in te verzamelen :-)

sarah zei

@Bieke, dat dacht ik eerst ook, maar waarom staat het woord supreme op het rechtse briefje dan 2 lijnen onder het wc-papier? Zou ze toen nog Tomatensoepsupreme nodig gehad hebben en is ze nu, een paar jaar later toe aan supreme WCpapier?

@Fieke, wij kopen duidelijk teveel online want hier zijn er altijd dozen voor oud papier in huis, maar ik vind je uitleg, hoewel inderdaad een pak minder spannend, wel héél geloofwaardig! ;)