vrijdag 19 februari 2016

Zelfgemaakte pizza!

Zelfgemaakte pizza, een favoriet van Olivia, die hier zéér regelmatig op het menu staat. Tot een paar maanden geleden kochten wij dan altijd van die voorverpakte pizzabodems. Maar omdat ik toch altijd meer de voorkeur geef aan écht eten, lees: eten met zo weinig mogelijk bewaarmiddelen, was ik erg blij toen Michael het filmpje van de zelfgemaakte pizza van Jamie met mij deelde. Niet in het minst omdat dat ons al een goed inzicht gaf in het leven met een zoon. Hi.la.risch. Het allerfijnste vind ik dat het zo gemakkelijk te maken is met ingrediënten die wij altijd in huis hebben. Drie delen zelfrijzende bloem voor één deel water, een lepel olijfolie en een snuifje zout. Alles is in een fractie van seconden in een pot gegooid, klaar om te mengen met onze handen of de mixer. En ook voor de topping van de pizza hebben wij hier meestal wel wat lekkers slingeren in de hoekjes van onze ijskast. Goedkoop en rap klaar, wat wil ne mens nog meer. 

Misschien een flink etende kleuter... maar dankzij het zelf mogen kneden, rollen en beleggen zit dat meestal wel snor.


Tip: nog lekkerder is het deeg als je het heel even laat rusten. Meestal maken wij het na het vieruurtje (een ideale activiteit om de tijd tussen school en avondeten te overbruggen!) en proberen we het vervolgens met rust te laten tot vlak voor het avondeten. Hoewel dat laatste voor kleine handen soms heel moeilijk is... We zitten intussen zelfs in het stadium dat we een ietsie pietsie teveel maken en haar daar mee laten spelen, wij kunnen in alle rust groentjes snijden en zij is braaf en geëntertaind.

Een extra voordeel -vind ik- is dat Olivia, die meestal zo rond de klok van vijf al om eten begint te zeuren, rond een uur of vijf kan beginnen uitrollen en dan tegen half zes kan eten, zonder dat ik mij verplicht voel om ook al om half zes te eten. Er kan immers toch maar één pizza tegelijkertijd afgebakken worden en Olivia is over't algemeen zo'n trage eter dat zij nog steeds aan het eten is tegen dat ook onze pizza's klaar zijn. Wij bakken de pizza eerst in de pan, zoals in het filmpje, en vervolgens nog even onder de grill op een bakpapier in de oven. Kwestie van afwas te besparen door pannen te hergebruiken enzo.


Qua toppings doen wij meestal een selectie uit volgende ingrediënten die we nogal standaard in huis hebben: ui, paprika, champignon, basilicum, mozzarella, olijfjes, rucola en pijnboompitjes... Mocht je meer inspiratie willen, bij Elise en Jamie zelf vind je nog allerlei héérlijke mogelijkheden.

Totaal niet volgens de regels van de kunst dus, maar wél ideaal om de restjes uit de ijskast te laten verdwijnen en kleuters te animeren, die zelfgemaakte pizza van Jamie! 

Geen opmerkingen: