zaterdag 19 april 2014

#draagliefde - deel2

Voor wie na het lezen van de vorige #draagliefde-post al druk begon te googlen en de bomen door het draagbos niet meer ziet. Op de website van Kiind magazine staat een duidelijk overzicht met de verschillen tussen een geweven doek, een rekbare doek, een SSC, een mei tai en een ringsling.

Maar voor u in zeven haasten naar de babywinkel loopt ook nog even dit: doe uzelf en uw kindje een plezier en investeer meteen in een ergonomische drager, geen Lodger shelter, Babybjörn, Stokke, Kipling, Chicco,... dus. Om te checken of een drager ergonomisch is moet je vooral op 2 verschillende dingen letten:

Ten eerste: Zit je kindje in kikker- of M-houding? Met andere woorden, gaat de stof van knieholte tot knieholte en zitten de knieën hoger dan de poep? Wanneer dat niet het geval is sluit de heupkom niet en kan je bij veelvuldig dragen heupdysplasie veroorzaken. Meer info vind je op de site van het internationaal heupdysplasie instituut. Al doen onderstaande prentjes -die ik eigenhandig van hun site heb gestolen- ook al het verhaal:Ten tweede: Is het rugpand zacht en kan het kindje met de natuurlijke bolling van de rug in de drager zitten? Eén van de redenen trouwens waarom voorwaarts dragen vanuit ergonomisch oogpunt afgeraden wordt. De bolling van de rug kan dan onmogelijk plaatsvinden en alle gewicht komt op de heupjes terecht. Om nog maar te zwijgen over het feit dat je kindje zich niet kan afwenden van alle prikkels die op hem/haar afkomen. Als je kindje wil rondkijken is rugdragen of heupdragen de betere keuze. (Om dezelfde reden is langdurig in een maxicosi(-kinderwagen) zitten overigens ook slecht voor heupjes en rug, beter ergonomisch dragen of een échte kinderwagen kopen dus. Trouwens, ook niet-ergonomisch zijn loopwagentjes en van die deur-bouncers waar kindjes in hangen. Hier komen ze enkel om die reden al niet in huis, dat die loopwagentjes daarbij meestal ook nog spuuglelijk zijn is een bijkomstige meevaller.)

Wanneer je de houding van je kindje tot slot helemaal goed wil hebben moet je ook zorgen dat je kindje op kusafstand zit, de knietjes zitten dan meestal ter hoogte van je navel. Meer tips over de beste (meest ergonomische) houding in een draagdoek of -zak vind je hier

Wij dragen inmiddels sinds een jaar, de eerste draagfoto dateert van 16 april 2013 en hoewel ik ons verre van expert beschouw (daarvoor zijn er draagconsulenten) heb ik intussen toch al heel wat opgezocht en kan ik al een woordje meepraten in de draag-groepen op Facebook en elders. Vandaar deze blogposts. Waar de dames in die Facebookgroepen het overigens ook vaak en graag hebben is hun 'stash'. Wel wij hebben er ook eentje, een redelijk kleine als ik vergelijk met anderen, maar daarom niet minder fijn: 

Babylonia Tricot Slen - de meest bekende rekbare doek (ook wel een stuk stof van een dikke 4m. lang), rekt mee en is behoorlijk warm.

Tip: Hoewel in het boekje staat dat je er gerust mee kan kommadragen en rugdragen, doe je dat beter niet. Kommahouding wordt tegenwoordig afgeraden omdat dat ten eerste ook weer niet oké is voor de ontwikkeling van de heupjes en, en dat is helemaal belangrijk, omdat wanneer de kin op de borst ligt, de luchtpijp van zo'n drommeltje afgesloten kan worden. Rugdragen doe je beter niet omwille van dit.

Tip: Zo gauw je kindje wat zwaarder wordt zakt deze doek nogal door en kan je beter overstappen op een geweven doek.

 
Toen ik nog niet wist dat kommahouding, not done is. Oeps.
 
 
Met een spuugdoekje in de bovenrail gedraaid als neksteun.


Calin Bleu Olive - een geweven doek, maat 6 (ook wel een ander stuk stof van een dikke 4m.), rekt niet mee en staat bekend als dunne draagdoek, ideaal voor warme dagen of binnenshuis, hiermee kan je wel buik- én rugdragen.
 
  


Oscha Okinami Sia - ook een geweven doek, maat 6, gemaakt van een blend van katoen en wilde zijde, iets dikker en vooral duurder dan de Calin Bleu, maar oh zo mooi.


Ergobaby Original Kaki - een soft structured carrier ofte SSC (een rugzakachtigmodel met clips), ook wel door iedereen in Japan gebruikt en alleen daarom al de favoriet van Michael.

 

Update: intussen ook nog een doek maat 4 (Oscha Sekai Aurora) om bijvoorbeeld met mijn ringslingringen een no-sew ringsling te maken, een échte ringsling (Little Frog Azurite) en een tula toddler aan onze stash toegevoegd.

Misschien moet ik de persoon die mij afgelopen week 'een draagverslaafde' noemde dan toch gelijk geven. Oeps...------------------------------------------------------------------------------
Meer weten over dragen (als deel van natuurlijk ouderschap / attachment parenting)?
Veel draagplezier!

Geen opmerkingen: