donderdag 8 juli 2010

25@25: Macarons eten!

fabriceerde ik er afgelopen week dan maar zelf een. 

Foto: weheartit

Al heel erg lang word ik in magazines en op het interweb aangetrokken door foto's van kleurrijke macarons. De nood om er zelf eens te maken werd groot. Sinds Bakerella een workshop volgde bij Tartelette -macaronkoningin- en er uitvoerig over blogde (hier en hier) had ik een goed recept om me op te baseren. Alleen, ik had er nog nooit geproefd, dus had ik eigenlijk niets om mee te vergelijken. 
Een probleem! 
Om dat probleem te verhelpen kijk ik elke keer als ik in de Delhaize passeer (en geloof me, ik kom er vaak) of de macarons daar met korting in de winkel liggen -10 mini-macarons kosten om en bij de €5- wat ik nogal prijzig vind voor supermarkt-macarons. Tot op heden in de Delhaize, géén succes.

Vorige week was ik op vakantie in Parijs {foto's}, waar de macarons overal opdoken. Toen ik in Le Carrousel du Louvre (het shoppingcenter onder het Louvre), La maison du Chocolat zag met zijn felgekleurde macarons heb ik in een impuls beslist om mij, geheel gelijk de gemiddelde Japanse toerist die in de winkel stond, een doosje van 6 aan te schaffen, kostprijs: 9 euro's. 
Het was vakantie en dit was 'nen echte' in plaats van een supermarkt, dus dat kon er wel'ns af. 
Zo praatten wij dat namelijk goed, geld uitgeven.

De macarons zelf zagen er in elk geval geweldig uit en ik heb er de hele dag verlekkerd naar uitgekeken. Toen ik ze uit mijn shoppingbag haalde om ze eindelijk op te smullen, zagen ze er spijtig genoeg al heel wat minder geweldig uit.


Ik heb het in elk geval niet aan mijn hart laten komen en ik heb geproefd en geproefd 
en geproefd en zéér lekker bevonden. 

 
 
De absolute favoriet, hands down: pistache.
Wat later in de vakantie passeerde ik ook nog bij Ladurée.
Daar heb ik -wijselijk, maar met pijn in het hart en in tegenstelling tot Lisa Welge-
enkel in de etalage gekeken, want toen was het budget voor macarons helemaal op.
Dat kwam omdat ik de dag voordien, geheel in de sfeer,
nóg 2 macaron-gerelateerde aankopen had gedaan. 

Ten eerste: een macaron-ketting, bij het standje van Miam op de Japan expo.  

Miam, het (online-)winkeltje van een Chinees meisje, Xi Lu, dat de meest prachtige fimo-eetwaren maakt, is echt de moeite. Aangezien ze ook naar het buitenland verzendt vermoed ik dat er in de toekomst nog koopjes zullen volgen. Op mijn persoonlijke wishlist staan nu al de brioche en de pommes d'amour.  
Het is maar dat u het weet hé.

 En ten tweede: dit Japanse magazine over hoe je fimo-eetwaar moet maken. Het tweede fimoboek voor mijn collectie, aangezien ik voor mijn verjaardag van M. al deze fimo-bijbel als cadeautje kreeg. 

U begrijpt dus dat er zo, na €60 voor macarons allerhande, echt geen geld meer over was voor Ladurée. 

Toch, mijn macaron-liefde is nu helemáál geprikkeld. 
Misschien volgt binnenkort dus nog een 25@25bis. 
Handgemaakte macarons: in fimo én in't echt. 
Ik hou u op de hoogte.

6 opmerkingen:

mama zei

nu weet ik naar wat ik op zoek moet gaan in de buurt van Sarlat !
macarons tot ze je oren uitkomen :-)

sarah zei

deal! maar koop ze niet in't begin van uwe verlof als ge wilt, dat blijft maar maximum 4 dagen goed in de ijskast! :o)

Charon zei

En hoe proefde het nu eigenlijk? :-) Is het met iets vergelijkbaar of? Nu heb je me wel nieuwsgierig gemaakt! Hihi Die Fimobijbel lijkt me geweldig! Liefs x

sarah zei

Wel het koekje is superluchtig en smaakt naar amandelen, met een hele lichte toets van de smaak die bij de kleur hoort. Mijn smaken waren: roze => framboos, beige => koffie, bruin => chocolade/ganache, middenbruin => hazelnoot, groen => pistache, geel => citroen.

De textuur is te "vergelijken" met die van een princekoek of oreo, namelijk het crèmige+koekje maar dan 200 keer beter. De koek is véél luchtiger en de crème is veel puurder van smaak.

Eigenlijk kan je je het qua smaak misschien nog het best voorstellen als een meringe (met amandelen) waartussen een superdeluxe vulling is gesmeerd. De echte overheersende smaak komt dus van de vulling en die was bij de macarons die ik proefde een voor een zéér geslaagd!
't Is een aanrader hoor!

Charon zei

Dankje voor de lekkere uitleg! Nu heb ik er helemaal zin in! :-) Hihi Veel succes met het maken van de eigen macarons! x

Valentina Wuyts zei

Ooh! Ik wil ook zooooo graag eens zelf macarons maken! En Tartelette is een van mijn favoriete blogs :D Ik wist niet dat jij die ook kende :-)
(Bakerella is ook heel leuk)