vrijdag 26 september 2014

Onze Borgerhoutse beebiotheek


Met een bibliotheekkaartje als geboorteaankondiging en ouders die ALTIJD minstens 1 boek in hun tas meeslepen, was er geen ontsnappen aan: Olivia moest en zou een boekbaby worden.

Voor haar geboorte hadden wij al een kleine stapel boeken gekocht en ook op haar boekenfeest kreeg ze verschillende exemplaren cadeau. We maakten een librarything aan (op dit moment niet helemaal up-to-date, ik denk dat ze inmiddels 100+ boeken bezit), bompa Berry zorgde voor een boekenbak en het leesplezier kon beginnen.    


Hoog tijd voor een overzicht van haar favoriete boeken tot nu.

0-6 maanden
Dag Dieren, Dag beestjes - Smriti Prasadam (in dezelfde reeks ook: Dag voertuigen en Dag wereld)
Baby's eerste badboekje - Stella Baggott
Baby ziet... - Chez Picthall
Jip en Janneke dieren, Jip en Janneke spelen - Annie M.G. Schmidt

Al deze boekjes hebben iets gemeenschappelijk, ze zijn namelijk zwart/wit met accenten in felle kleurtjes. Contrasten zijn -volgens de website van Kind en Gezin- het eerste wat een pasgeboren baby kan opmerken. Kleuren onderscheiden kan een baby pas vanaf 4 weken. Over de ontwikkeling van het 'zien' weet ik verder niet veel zinnigs te zeggen, maar Olivia was fan, laat daar vooral geen twijfel over bestaan. Dat ze ook allemaal onder de 10 euro zijn maakt van de boekjes hierboven ook een ideaal (extra) kraamcadeautje alsgetmijvraagt.

6-12 maanden

Daar is Sinterklaas! - Ballon Kids
Baby's eerste speel- en voelboek - Stella Baggott
Dieren - Ballon 
Schanulleke koffertje - Kiekeboe! Waar is Beer? - Willy Vandersteen
Nijntje labelboekje, Kleuren - Dick Bruna
Bij mij thuis in het bos - Sara Gillingham
Andy Warhol's Colors - Susan Goldman Rubin
Nijntje en de seizoenen - Dick Bruna

De boekjes waar Olivia tussen 6 maanden en 1 jaar vooral naar greep waren boekjes die méér waren dan alleen kijken. Olivia wilde haar boeken voelen, aaien en jawel, ook proeven (gelukkig kan een dik kartonboek wel redelijk goed tegen wat babykwijl). 

Daar is Sinterklaas heeft uitgesneden pagina's die het Olivia makkelijk maakten om ze te draaien, net als Bij mij thuis in het bos, dat daarbij ook nog eens een vingerpopje heeft (dubbel succes!). Het Schanulleke boek heeft een handvat en -alweer- uitsnijdingen in de pagina's. Het labelboekje heeft labels (duh!) en het voelboekje allerhande texturen en uitsnijdingen. Het boekje Dieren heb ik in de collage geplakt als voorbeeld van kleine (10x10cm) kartonboekjes die Olivia rond deze tijd steeds beter kon hanteren en wat later ook al kruipende overal mee naartoe sleepte. Dit soort boekjes vind je echt overal. Wij hebben er vooral van bij Hema. Ze zijn ook goedkoop en dat is goed want we hebben ze al ettelijke keren moeten vervangen wegens volledig beduimeld (denk: koek, snot, kwijl en iets met een diepgaand empirisch onderzoek van ene Olivia over de gevolgen op een kartonboek na een plons in de WC). 

Colors kocht ik jaren geleden in de solden van IMS. dat boek stond dus in mijn boekenkast en toen ik eens was wilde opvouwen, kreeg Olivia dat bij wijze van entertainment in haar handen geduwd (onze bibliotheek dubbelt als waskot). Er staat een prent van een poesje in, bijgevolg was dit boek een instant hit. Nijntje en de seizoenen heeft dan weer heel lang op een andere strategische plaats gelegen, in de badkamer, dat boek en de extra IKEA badmat (zodat het drommeltje tenminste een zacht, warm plekkie had om te zitten) hebben ons allemaal aangename moment op de WC bezorgd. (Noot voor bijna mama's: alleen naar toilet gaan is een luxe, enjoy it while you can!) 

1-1.5 jaar


どうぶついろいろかくれんぼ- いしかわ こうじ
Poesje Nel - Dick Bruna 
Mama kwijt - Chris Haughton 
Dikkie Dik op de boerderij - Jet Boecke 
Poezen tellen met Pim en Pom - Fiep Westendorp 
コトコトでんしゃ- とよた かずひこ
Rupsje nooitgenoeg - Eric Carle
Is dit een poes? - Guido Van Genechten

Wanneer ik deze collage bekijk dan valt het mij op dat het op één boek na allemaal dierenboeken zijn. Chanceke dat we de laatste maanden dan ook véél gebruik maakten van de besteaankoopvan2014.

Laat mij even beginnen met het Japanse boek dat duidelijk geen dierenboek is, we kochten het in februari bij Book-Off, onze favoriete Japanse tweedehandsboekenwinkel met een filiaal in Parijs. Het is een boek over een treintje dat onderweg is van het ene station naar het andere. Heel basic, maar schoon. Het andere Japanse boek combineert kleuren met dieren én heeft alweer uitsnijdingen in de pagina's. Ook Rupsje Nooitgenoeg heeft uitsnijdingen in de kartonboekversie die wij bezitten. Behalve een onmisbare klassieker, voor Olivia vooral dolle pret omwille van al het eten dat erin staat.

Een andere klassieker is uiteraard Poesje Nel, een boek met een poes, meer heeft Olivia niet nodig om fan te zijn. Dikkie Dik op de boerderij alweer een poezenboek, is ook een flapjesboek. Aangezien 'kiekeboe' hier al ettelijke maanden doorgaat als het beste spel ooit, is kiekeboe in een boek al even fantastisch. We kochten dus in dezelfde serie ook Dikkie Dik in de dierentuin. Nog méér poezen in Poezen tellen met Pim en Pom, ook altijd een succes.  

Is dit een poes? zou nóg meer van hetzelfde kunnen zijn maar is het niet. Weet je nog hoe je vroeger soms een tekenspel speelde en om de beurt een stukje van een dier tekende om daarna het blad dichtgevouwen door te geven aan de volgende? Wel zo is dit boek ook opgebouwd, het is een uitvouwboek, en wat op het eerste gezicht het oor van een poes lijkt te zijn, wordt *spoiler alert* de bek van een eend, de vleugel van een papegaai, een stuk pijlstaartinktvis en tot slot de bek van een toekan. Supermooi getekend door Guido Van Genechten, alleen daarom al een aanrader van jewelste.

Tot slot nog even een paar woorden over Mama kwijt, in 2012 het prentenboek van het jaar. Hoewel het verhaal niet super origineel is: baby uil valt uit het nest en gaat met behulp van andere dieren op zoek naar zijn mama, het boek eindigt -oh verrassing!- met de hereniging van mama en baby uil en alle dieren die hielpen zoeken krijgen een koek als beloning. Maar los van het verhaal valt dit boek op door de prachtige tekeningen en kleuren én is net lang genoeg om voor te lezen zonder dat Olivia's aandacht verslapt. Wij zijn fan! Meer boekentips voor kleintjes? Kijk eens op Pluizer of Boekbaby's. Of op andere mamablogs zoals Elise of Taza. Boekentips voor ons? Laat ze achter in de commentaren!

3 opmerkingen:

Filip Tubbax zei

Fien en Elise zijn fan van 'Ben jij dat Wolf?'
Een griezel voelboek :-)

mama Hélène zei

Poesje Nel ... al de favoriet van de Bommie, vandaar de gift aan de beebiotheek ... ik zou me arm kunnen kopen bij Pardoes ;-)

kelly zei

mama kwijt ziet er zo'n cute boekje uit! en die zw-w boekjes zijn mooi zeg!