vrijdag 1 augustus 2014

*zomeropkuis* Japan 2012

Onder het motto: zomeropkuis, een paar (half)afgewerkte blogberichten die bij mijn concepten staan te verstoffen. Ik begin met eentje van eind 2013, dat ging over de reis die we eind 2012 maakten.

Bijna een jaar na onze reis, denk ik nog steeds minstens 1 keer per dag met heimwee terug aan Japan. Dat hier dagelijks ettelijke shows van NHK bekeken worden (Cool Japan, Begin Japanology, Meet and Speak, Tokyo Eye, Lunch On) en Michael ook wekelijks de nieuwe reclames keurt zal al helemaal niet helpen, ik geef dat grif toe.


 Park Hyatt Tokyo ♥


Waarom Japan en zijn mensen zo’n indruk op mij gemaakt hebben is moeilijk uit te leggen, maar ik ga toch proberen, in tien puntjes. 


Ten eerste, papierwaren! Rijen en rijen vol. En dan heb ik het nog niet gehad over het Nippori fabric town en alle andere knutselwinkels.

Wrapple - MTtape walhalla!


 Japanse knutsel/naaiboekjes galore.Nippori fabric town


Ten tweede, de coolste toiletten van de wereld (die eigenlijk absoluut hun eigen post verdienen, maar bij deze alvast een tipje van de sluier...).

Yup, yup, dat is een controlepaneel aan het toilet. High tech toiletten enal! 
Gelukkig is er ook steeds een handleiding aanwezig.Ten derde,  de gastvrijheid.


Aligato Gosai-smash enal.  
Aligato Gosaimas = danku, maar als de danku zo overtuigd was dat de verkoper in kwestie bij het buigen met zijn hoofd bijna op de toonbank belandde noemden wij dit wel’ns liefhebbend een gosai-smashke doen.Ten vierde, de algemene properheid en geduldigheid. Jammer genoeg zie ik dagelijks hoe onbeleefd en ongeduldig mensen kunnen zijn en Japan is zowaar een verademing, mensen schuiven geduldig aan naast de uitgang van de metrokar (uiteraard staat dat voor ieders gemak op de grond gemarkeerd) en wanneer iedereen in een rijtje uitgestapt is, stappen de nieuwe reizigers in een even mooi rijtje het rijtuig binnen.

  Ik heb een bompa (een bompa!) de voegen van een brug zien kuisen.

Om nog maar te zwijgen van die keer toen wij room service bestelden en de jongen in kwestie voor onze deur zijn schoenen uit deed om ze pas weer aan te doen bij het verlaten van de kamer.


Ten vijfde, de uitvindingskes! Ze zijn gewoon geniaal daar in het land van de rijzende zon. Elk half uur ging ondergetekende wel van OMG, die Japannertjes denken ook aan allés.

Yup, yup, appels, peren en appelsienen verpakt in anti-bluts-mousse 
(en ook bij de discount supermarkt hé!)
Het ijsbeerzakje is een mini-koelelement. Uw boke eiersla zou zo eens warm moeten worden voor ge het gegeten hebt natuurlijk...
Een openklapbare babystoel in de dameswc, waar blijft ge anders met uw kind terwijl ge een plasje maakt. En als uw kind groter is heb je een brilverkleiner van doen, uiteraard.

Verder ook te spotten in het betere damestoilet, mini-urinoirs voor kleine jongens.

Mierzoete warme citroenthee, recht uit de automaat.
 
Dressingpotjes voor smossers. 

Paraplucondoompjes ftw.

De minder fancy winkels hebben overigens een device op wieltjes waar je je plu kan afschudden tussen twee wateropnemende stukken stof (hier zijn betere foto's, voor wie nog niet heeft afgehaakt ;).

Al kan je aan (oa.) musea ook buiten je paraplu op slot leggen, maar dat is een ander verhaal.

Metro-vasthoud-hangers komen -uiteraard- ook in verschillende lengtes, ge zou zo maar eens verticaal beperkt moeten zijn en u willen vast houden.

En dan tot slot, iets dat we dagelijks meermaals gebruikten. 


Eat that, plastieke koffiefilters van bij de bomma.


Ten zesde, de algemene mooiheid van hun riooldeksels.
 


Ten zevende, dat het boefferkes (en fietserkes) zijn. Elke gelijkenis met bestaande personen berust overigens op louter toeval.

Yuzu-limonade

De allerlekkerste (koffie)koeken en taartjes ter wereld vind je bij Andersen.

Tempura met soba

Ramen met tempura
De hipsterkoffiebar bij Wrapple
Okonomiyaki Hiroshima style

Buikspek-kraampje @ Hiroshima Food Festival

Freshness burger, citroenlimonade


Freshness burger, cheeseburger/tofuburger

Krispy Kreme

Tempura @ Isetan food court
Als ge ooit niet weet wat doen moet je "Isetan food court" maar eens youtuben (of hier klikken), er is een stuk van mijn hart achtergelaten in die kelder.


Ten achtste, de coolste automatenTen negende, omdat het er zo mooi is...

Tokyo bij zonsopgang

Tokyo bij zonsopgang

Mount Fuji

Kasteel van Osaka

 Kasteel van Osaka

Hiroshima Peace Memorial

Hiroshima Atomic Bomb Dome

Enkele van de duizenden kraanvogels in het Hiroshima Peace Memorial Park

Itsukushima aka. Miyajima

Itsukushima aka. Miyajima

Yoyogi Park, Tokyo

Meiji Shrine, Yoyogi Park, Tokyo

Meiji Shrine, Yoyogi Park, Tokyo

Meiji Shrine, Yoyogi Park, Tokyo

Meiji Shrine, Yoyogi Park, Tokyo

Senso-ji, Asakusa, Tokyo

Hozomon, Asakusa, Tokyo

Daibutsu, Kamakura

Daibutsu, Kamakura


Kamakura

Kamakura

Kamakura


Ten tiende,  omdat ik elke dag moest lachen van hun EngelsAls u mij morgen aanbiedt om er voorgoed naar te verkassen, ik zou écht geen seconde twijfelen! Hoewel... toen ik met mijn 5 maanden zwangere lijf, na de 'little run' waarvan sprake in de foto hierboven, met een kabelbaantje aankwam op Mt. Misen en daar nog niet helemaal uitgestapt reeds het volgende bord zag... dat ben ik zelfs 1 jaar later nog niet vergeten. #ophidiophobia #slangenangst