maandag 8 november 2010

Beste IKEA,


Toen wij in juni 2008 gingen samenwonen zijn wij als trouwe fans van uw woonwarenhuis een heel scala aan gerief komen halen. Zoals daar zijn: een Poäng en een Karlstad om in te zitten, een Expedit voor mijn schoolboeken, een Vika om diezelfde schoolboeken aan te studeren, een Malm of 5 (nachtkastjes én ladekasten), een Saxan en Grundtal om te vermijden dat de badkamer onder water zou komen te staan, Dinera om van te eten, IKEA365+ om mee te koken, enzoverder, enzovoort. Uiteraard gingen ook de Lycksele en de Norrebo van het respectievelijke ouderlijke huis en de vrijgezellenstudio mee naar ons samenwoonappartement. 

Dat de kleuren van onze toekomstige samenwoonst zich overwegend in het kastanjebruine kleurenspectrum zouden gaan situeren, dat was iets wat ik al wist voor ik ook maar een keertje had gezoend met mijn allerliefste. Bruin is immers helemaal zijn kleur.

Behalve bovenstaande is er nog iets dat u zéker van ons moet weten: wij houden van boeken. Wij houden héél véél van boeken, zoveel zelfs dat wij, toen wij appartementen gingen bekijken, de muren zelfs checkten op boekenkast-capaciteit en wij dat -uitkijkend naar een eerste huisje van onszelf- nu opnieuw doen.

Het was voor ons snel duidelijk dat wij onze boeken namelijk zoveel mogelijk in onze leefruimte wilden, in een mooie kast zonder al teveel frivoliteit. Kortom: simpel, maar stijlvol en met de mogelijkheid tot uitbreiden door de jaren heen. Ons oog viel op de -destijds nog niet zo jarige- Billy. We kochtten 4 grote en 3 kleine -u raadt het al: kastanjebruine- exemplaren. In totaal goed voor 4,40m Billy plezier in de lengte en 2,37m Billy plezier in de hoogte, want met zoveel boeken was het kopen van de bovendelen een must. Alle Billy's werden zonder ruzie(!) in elkaar gezet en gezwind konden we aan een volgende stap binnen onze relatie beginnen, het eigenlijke samenwonen.


Het samenwonen is heerlijk en wij voelen ons samen met onze 2 katten nog steeds helemaal thuis tussen jullie producten, net zoals in die mooie reclame van u. Toch hebben we één klein probleempje, onze boekenkasten barsten inmiddels uit hun voegen. Met de Billy hoopten we gekozen te hebben voor een duurzaam en klassiek model dat ons nog jaren plezier zou verschaffen maar, wat blijkt, de kastanjebruine versie wordt niet meer verkocht in België. 

Toen we begin dit jaar op zoek waren naar extra planken begon het te dagen... toch wilden we deze verschrikking nog niet meteen inzien. Als vanzelfsprekend was het moment waarop de nieuwe catalogus in onze brievenbus plofte dus nog een heiliger moment dan anders, onze hoop was vergeefs en sloeg snel om in de harde realiteit: geen kastanjebruine Billy meer!

We dachten al snel een slimme oplossing gevonden te hebben, de buurlanden! Wij zetten namelijk al eens graag een stapje in de wereld en dan zouden we gauw een paar plankjes en een Billy meenemen. Maar ook hier werden we met onze neus op de feiten gedrukt, géén kastanjekleurige Billy in Frankrijk, Groot-Brittannië, Duitsland of Nederland.


Nu had ik u al geschreven over de voorkeur voor bruin in ons kleine huishouden. Een witte, rode, blauwe of grijze Billy kan dus misschien wel een optie lijken, maar is het echter niet. In ons droomhuis zijn de muren van de leefruimte hoog en gevuld met een wand kastanjebruine Billy's en mag IKEA family magazine gerust eens langskomen voor wat foto's, een kop koffie en een lekker stuk cake (uit dat heerlijke kookboek).

Om dit droomhuis tot een realiteit te maken hebben wij al gezorgd voor broedende ideeën, spaarcenten, 7 Billy's en méér boeken dan goed voor hen is. Wij hopen dat u op uw beurt kan zorgen voor kastanjebruine Billy's in België. Want eerlijk, wij zijn het woord 'kastanjebruin' tot nader order in het Fins, Tsjechisch, Hongaars, Pools, Slovaaks, Zweeds, Noors en Deens (waar ze heden wél verkocht worden) nog niet machtig: keskiruskea, kozepbarna, sredniobrazowy,...

Verder hebben wij voor het slagen van ons droomhuis mét de kastanjebruine Billykasten natuurlijk méér over dan geld alleen. Wij zijn een goed team voor het in elkaar zetten van uw producten en zijn bereid dat, bovenop de prijs, in ruil bij u te komen doen. Ook voor een middagje tortelini's maken in uw restaurant draaien wij onze handen niet om. Voor die laatsten hebben wij trouwens -indien gewenst- een geweldig goed familierecept achter de hand.

Mocht u tot slot nog willen weten welke boeken er zoal in uw geweldig mooie kastanjebruine Billy's zullen terechtkomen dan kan u hier en hier onze hele collectie, inmiddels meer dan 1500 exemplaren, stuk voor stuk bekijken.

Met vriendelijke groeten,
Sarah Binnemans

2 opmerkingen:

Anoniem zei

als mijnheer Ikea nu nog niet over zijn hart strijkt en jullie levenslang kastanjebruine Billy's ter beschikking stelt !
maar misschien moeten jullie jullie eerste kindje dan wel Billy noemen ...
xxx de mama

sarah zei

Hmm... ik denk dat we daar allebei snel spijt van zouden krijgen: IKEA van de kasten -want wij zijn van plan nog lang te leven en véél te lezen- en wij van de naam ;o)