woensdag 14 januari 2009

Sarah's wondere vragenwereld

Hoewel ik aan een paper (tegen morgen) bezig ben moet er me iets van het hart.
Ik begrijp het niet... oud brood, gesopt in een mengsel van ei en melk en vervolgens gebakken in de pan noem ik -dankzij mijn bompa die uit Frankrijk komt- gewoon pain perdu.
En in het Nederlands heet dat dan...

verloren brood
ÉN
gewonnen brood

Hoe kan iets nu tegelijkertijd verloren én gewonnen zijn?
Ja, oké, je 'verloren' brood want oud en voor de vuilbak is 'gewonnen' want je hebt het nog kunnen gebruiken in een gerecht. Maar moeten we vanaf nu alles dan zo gaan noemen?
Gewonnen broodpudding, gewonnen halve tomaat die ik toch nog in de spaghettisaus heb gedraaid, gewonnen bijna beschimmelde banaan die toch nog een heerlijke smoothie werd met dat beetje gewonnen ijs,...
Heeft het Frans (of een andere taal) misschien dezelfde gekke kronkel als het Nederlands en zeggen zij naast 'pain perdu' ook 'pain gagné'? Nee, dat dacht ik niet, ik pleit dus voor de afschaffing van de belachelijke overbodige gewonnen brood-toestand.
Dat Frans in vergelijking met Nederlands een arme taal was wist ik al (danku Bomma!), maar voor mijn part mag gewonnen brood dus gewoon weggekatapulteerd worden uit die 'rijke' taal. Zullen we dus nu allemaal stoppen met het gebruiken van deze woorden?

Dankuwel!
*einde van deze talige dienstmededeling*

Oh ja, nog iets: de witte producten Delhaize, GB en Colruyt halfvolle melk heeft altijd een groene verpakking. De allerliefste Aldi aan het einde van mijn straat gebruikt voor halfvolle melk een rode verpakking! Dat is dus de kleur van volle melk hé, beste Aldi! Elk melk-bezoek ben ik helemaal in de war. Gelieve hier in het vervolg op te letten.
En voor jullie lieve lezers: waarom is halfvolle melk groen en volle melk rood in de -meeste- winkels? Denk daar maar eens over na! (En weet je het me dan te zeggen?)

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Moeilijke vragen zene meisje !
Leer jij zo'n moeilijke vragen te stellen van je proffen ?
De spruitjes en/of Choux de Bruxelles van gisteren waren toch lekker in 't nederlands en frans hé ?
Mijn voorkeur gaat naar pain perdu
veel lekkerder dan pain gagné ...
Kusjes mama

sarah zei

jaja, ik moet van mijn profjes kritisch zijn ten opzichte van alles wat aan mijn poezelige oortjes komt!