donderdag 12 februari 2009

Mmm...

Via Madame ZsaZsa leerde ik de kookboeken van Tessa Kiros kennen. Nadat ik al een paar gerechtjes van Kiros via de blog van Madame Zsa Zsa goedkeurde: de sinaasappellimonade die hier ook al verscheen, risotto met ei en deze variant op de pasta met courgette, feta en munt van Kiros, vroeg ik aan de goede kerstzus 'Alle smaken van de regenboog'. Het is een échte aanrader, je zal me op mijn woord moeten geloven maar het boek ziet er echt geweldig uit en quasi elk recept geeft me water in de mond.
Om
dat het gisteren gewoon té lekker was om niet te delen, hier alvast een voorsmaakje in de hoedanigheid van een heerlijk receptje (als je héél braaf bent dan maak ik het misschien wel'ns voor jou!):

Spaghettini met ei en geroosterd peterselie-broodkruim.Nodig voor 4 personen:
4 eieren, op kamertemperatuur

Sarah en M.-versie: 3 eieren voor 2 personen.
olijfolie
300 gr. spaghettini

Sarah en M.-versie: 500 gr. spaghettini (dan is er nog wat over voor de volgende dag!).
60 gr. wit brood, grof verkruimeld
Sarah en M.-versie: 4 boterhammetjes.2 ansjovisfilets
Sarah-versie: geen ooit-levende-nu-dode dieren!
M.-versie: klein doosje ansjovisfilets al hebben we na gezamenlijk overleg bedacht dat ook spekjes hier perfect bij zouden passen!
1 teentje knoflook, fijngehakt
1 flinke eetlepel gehakte peterselie
Sarah en M.-versie: kaalgeplukt potje verse peterselie
fijngeraspte schil van een halve citroen
geraspte parmezaanse kaas, om erbij te serveren

Sarah en M.-versie: zo'n gigantisch groot blok, mmm...

Qua tip stond er ook bij dat er makkelijk kappertjes en olijven bij konden en dat hebben we er dan ook maar bijgelapt!
--------------------------------------------------

Eerst de eitjes 4 minuten koken, vervolgens pasta koken (volgens verpakking). Intussen kan je -nadat je de eitjes hebt laten schrikken- de eieren pellen en fijnprakken met een paar eetlepels olijfolie en wat zout. Als dat klaar is zet je een pan met o
lijfolie op het vuur en begin je het brood, de look en ansjovis (of spek) te bakken. Als het brood goudbruin is mag de pan van het vuur en kan je de peterselie en citroenschil erdoor mengen. Wanneer de pasta klaar is hou dan bij het afgieten wat kooknat apart. Meng vervolgens de pasta met het kooknat en het ei, voeg dan de rest van het mengsel uit de pan aan de pasta toe. Verdeel in pastaborden en doe er op het einde nog wat zwarte peper, parmezaanse kaas en olijfolie over. Serveer meteen... Dat ziet er dan ongeveer zo uit:
Gisteren was trouwens culinair een goede dag: heb pasta, ajuinsoep en cake gemaakt en dan daarna ook nog het heerlijk focaccia-recept van de bomma van M. ontfutseld! Honger gekregen? Smakelijk!!!

2 opmerkingen:

Anoniem zei

amaai, dat lijkt echt lekker en eenvoudig! Ik ga dat zeker eens proberen...ik vroeg me gewoon af of het niet wat droog is...staan er in dat boek enkel vegetarische gerechten?

groetjes! ine

sarah zei

Haai Ine,
Écht droog was het bij ons niet: eitjes zijn zo halfzacht gekookt dus nog een beetje lopend en ook de olijfolie die je erbij doet zorgt voor een 'sauzig' effect. Uiteraard is het wél droger dan een tomatensaus hé maar hoewel ik er ook eerst wat schrik voor had viel het goed mee. Ik zou wél de drie eieren voor 2 personen-methode behouden en eventueel iets minder pasta gebruiken, bijv. 400gr. (overschotje voor de tweede dag was wél wat aan de droge kant!) of indien wel 500gr. pasta er nog een vierde eitje bij doen!
Helaas staan er niet uitsluitend veggie recepten in, wél veel (voor een niet-veggie kookboek althans) en hele goeie ook die met een beetje fantasie vegetarisch gemaakt kunnen worden! Kipfilet vervangen door quornfilet en zo van die toestanden!
xxx