dinsdag 30 juni 2015

Citytrippen met een 2-jarige, de tips!

Geen seconde spijt heb ik gehad dat we Olivia meenamen naar Parijs. 't Was onze eerste vakantie met drie maar dat ging precies allemaal vanzelf. Bij deze enkele tips:

1. Kies een stad die je zelf wat kent en doe op voorhand je huiswerk. Wij zochten op waar er speelpleintjes waren, bezochten een kindermuseum (dat verslag volgt morgen) en kozen voor een centrale buurt om te logeren zodat we indien nodig voor het middagdutje naar huis konden gaan (één keertje hebben we dat ook effectief gedaan). 





Let u vooral op de achtergrond. 


2. Neem een buggy en draagzak mee. Maar vooral, laat je kind zélf lopen waar dat veilig kan. U zou toch ook geen zeven uur straight in een buggy willen zitten. Heeft je kind nood aan wat afwisseling maar is het niet veilig om alleen rond te lopen, wandel dan ook eens een stukje met je kind op de schouders, kind blij, mama en papa ook blij. 

Wij passeerden (bijna) elke dag het Palais Royal, tot groot jolijt van Olivia die daar altijd even losgelaten werd:






3. Alles is een spel, of zou een spel kunnen zijn. Zit met je handen in het fontein, bekijk de etalages of tel de mevrouwen met een hondje. Wijs je kind op reclameborden, vertel verhalen. Spring van trapjes en klim op standbeelden. Maak de stad zo interessant en plezant mogelijk. En als je op de trein zit, maak eens een wandeling naar de bar, of naar het toilet. Wedden dat ge indruk maakt!










4. Neem mondvoorraad mee: rijstwafels, koekjes, fruit, water. Maar ga ook regelmatig eens iets drinken of snoepen, je kindje kan even uit de buggy en 't breekt ook úw dag. 



Haar eerste echte eigen ijsje, mango-ijs van bij Berthillion.

5. Kies verder een verblijf met kitchenette zodat je ook thuis kan eten 's avonds. 
Tip, als je kindje van pasta houdt: een doos Miracoli meenemen voor de eerste avond is geen overbodige luxe, geeft je iets meer tijd om daarna stressloos de lokale supermarkt te gaan zoeken. 
En betekent het dan dat je nooit uit eten kan? Totaal niet, wij zijn ongeveer de helft van de avonden uit eten geweest: bijvoorbeeld naar ons favoriete Japans restaurant of al picknickend voor de Eiffeltoren. Maar soms kwam het gewoon beter uit om 's middags ergens te lunchen (foodtrucks!) en 's avonds thuis te eten (Rue Montorgueil was vlakbij ons appartement en is ideaal om baguettes, kaas en andere condiments te halen voor een héérlijke vin, pain en boursin avond).





Pizza Gusto is overheerlijk en vlakbij de Eiffeltoren, over picknicken met een view gesproken.
6. Wij probeerden ook consequent om een niet-kindvriendelijk ding te timen tijdens de middagdutjes van Olivia. Lees: ofwel gebruikten we dutjestijd om ergens naartoe te wandelen zodat Olivia bij het ontwaken in de buurt van iets leuks was (een ijsje van Berthillion, een speeltuin, een Carroussel, de Disneystore,...) . Ofwel was het extra tijd voor ons om ongestoord in boekenwinkels te hangen. 

En soms heb je geluk en heeft je favoriete handwerkwinkel gewoon een kinderentertainmenthoekje.
7. Ga lang genoeg en leg je er op voorhand bij neer dat je niet alles van je lijstje zal kunnen schrappen. Ik denk dat wij zonder Olivia een dag of 3 geboekt zouden hebben, maar nu kozen we voor 5 dagen en dat was perfect. Vakantie is tenslotte soms ook een beetje uitslapen en lummelen.


Olivia stond erop dat Elsa zou lopen. En als ge tijd genoeg hebt is het helemaal geen punt om een kwartier te blijven kijken of ze dat ook effectief zou gaan doen. Spoiler: She did not.
8. Bovenstaande foto geeft het al aan: bereid je voor op prul kopen (of meenemen van thuis, bijvoorbeeld voor op de trein): hier een Frozen-verrassingszakje, daar een boekje of een puzzel. Olivia is wat extra verwend die week. Ik had ook een plastic bakje met haar speeltjes bij dat ik héél bewust meteen heb uitgeladen in ons appartement. Olivia heeft die bak omgedraaid terwijl wij nog met de eigenaar rond gingen en was er direct thuis.
  


9. Maar allerbelangrijkst, hang vooral de toerist uit. Daar is niets mis mee. Neem veel foto's en geniet van je gezin!






de ouderwetse photobooth van Bonton Filles du Calvaire. 





Half Parijs heeft ze rondgewandeld met een leeg Laduree-zakje ♥





Links naar alle adresjes vind je op de Parijs-pagina hierboven.

maandag 29 juni 2015

Smartmat maar dan anders

Mijn meest favoriete luie vrouwen(mama-)tip moet wel koken voor meerdere dagen zijn (en nooit of te nimmer strijken!). Door mijn wisselend uurrooster ben ik vaak tijdens de dag thuis en als dat dan een crèchedag is maak ik er een erezaak van om extra tijd in het koken te stoppen, zodat we er een paar dagen tegen kunnen. Gemiddeld (avond)eet ik een keer of 2 à 3 per week op het werk. En met enkel een microgolf en een koelkast ter mijner beschikking daar, moet ik al eens een beetje creatief zijn. Want zelfs al is pasta op dag 2 altijd nóg beter en is dat ook nog steeds goed na een passage in de microgolfoven. Ge kunt écht niet elke dag pasta eten (hoewel ik grif toegeef dat 2 dagen per week pasta eten écht geen uitzondering is ten huize indestad).

Bij deze, een verslag van mijn bescheiden kookmarathon afgelopen week: Woensdag was ik vrij, en terwijl Olivia naar de crèche was grilde ik 2 courgettes en 2 paprika's. Ik vind, als je de tijd kan maken om groentjes te grillen, doen!, dat is nu eens een bereiding die ALTIJD een meerwaarde geeft aan het gerecht dat je maakt. 

Dag 1, woensdag, werden mijn gegrilde groentjes een deel van de ingrediënten in een héérlijke quiche. Mijn groentjes stonden gegrild en gesneden klaar dus 't was maar een kwestie van dat in een taartvorm te kappen, eitjes met room te klutsen en af te werken. Een ideaal gerecht om samen met Olivia te 'koken' en het feit dat ik in alle rust had kunnen kokerellen én dat alles klaarstond betekende ook dat ik haar extra vroeg ging halen en we op weg naar huis konden stoppen bij de speeltuin voor een vieruurtje (wat fruitsla en een cakeje dat ik die dag ook al gemaakt had). 

 

Donderdag moest ik de avondshift werken, ik at een geitenkaas-slaatje met croutons en honing-mosterdressing. Een restje sla en luzerne werden opgebruikt en ook tomaat, rode ui en pijnboompitten had ik nog liggen. Met mijn reeds gegrilde groentjes er nog bij gekapt was dat een snel, lekker en redelijk gezond avondmaal. 


Vrijdag was het dan pasta-dag. Het laatste restje van de gegrilde groentjes, wat nieuwe groentjes en tomatenconserven en hup, weeral rap, lekker avondeten. Microgolfproof enal, want ik werkte alweer de avondshift. 


Dat er voor zaterdag ook nog een restje pastasaus over was maakte mijn geluk alleen maar completer, want dan stond dit namelijk op het programma: 


48 cupcakes maken, 42 voor het 'de bomma wordt 85-feestje' van zondag en 6 voor het '2 vriendinnen worden 30-feestje' van zaterdag zelf. U begrijpt dat ik na bijna 50 cupcakes (met verschillende smaken: Oreo, vanille+boterroom, marmer+boterroom, appel+kaneel, citroen+boterroom) en de opruiming van de veldslag die bijgevolg in mijn keuken plaatsgevonden had, blij was dat ik gewoon een bord in de microgolf kon pleuren alvorens mij klaar te maken voor het feest van mijn vriendinnetjes. 

Ik ben héél graag de vooruitziende huisvrouw en de verantwoordelijke mama die zorgt dat dochterlief verse groenten en fruit op haar bord krijgt, maar af en toe moet ge gewoon blij zijn dat ge drie dagen met een minimum aan moeite een maximum aan resultaat hebt geboekt qua vers eten. En dat ge dan op dag 4 een fond'ke legt van een restje opgewarmde spaghetti en verder rekent op de chips van het feest om uw buik mee te vullen zodat ge energie hebt om te dansen op die geweldige eind jaren '90 muziek (terwijl ge plat water drinkt omdat ge toch moet toegeven dat ge net iets minder rock 'n roll zijt dan ge zou willen met een baby in de buik).