Voor wie na het lezen van de vorige #draagliefde-post al druk begon te googlen en de bomen door het draagbos niet meer ziet. Op de website van Kiind magazine staat een duidelijk overzicht met de verschillen tussen een geweven doek, een rekbare doek, een SSC, een mei tai en een ringsling.
Ten eerste: Zit je kindje in kikker- of M-houding? Met andere woorden, gaat de stof van knieholte tot knieholte en zitten de knieën hoger dan de poep? Wanneer dat niet het geval is sluit de heupkom niet en kan je bij veelvuldig dragen heupdysplasie veroorzaken. Meer info vind je op de site van het internationaal heupdysplasie instituut. Al doen onderstaande prentjes -die ik eigenhandig van hun site heb gestolen- ook al het verhaal:
Ten tweede: Is het rugpand zacht en kan het kindje met de natuurlijke bolling van de rug in de drager zitten? Eén van de redenen trouwens waarom voorwaarts dragen vanuit ergonomisch oogpunt afgeraden wordt. De bolling van de rug kan dan onmogelijk plaatsvinden en alle gewicht komt op de heupjes terecht. Om nog maar te zwijgen over het feit dat je kindje zich niet kan afwenden van alle prikkels die op hem/haar afkomen. Als je kindje wil rondkijken is rugdragen of heupdragen de betere keuze. (Om dezelfde reden is langdurig in een maxicosi(-kinderwagen) zitten overigens ook slecht voor heupjes en rug, beter ergonomisch dragen of een échte kinderwagen kopen dus. Trouwens, ook niet-ergonomisch zijn loopwagentjes en van die deur-bouncers waar kindjes in hangen. Hier komen ze enkel om die reden al niet in huis, dat die loopwagentjes daarbij meestal ook nog spuuglelijk zijn is een bijkomstige meevaller.)
Wanneer je de houding van je kindje tot slot helemaal goed wil hebben moet je ook zorgen dat je kindje op kusafstand zit, de knietjes zitten dan meestal ter hoogte van je navel. Meer tips over de beste (meest ergonomische) houding in een draagdoek of -zak vind je hier.
Wij dragen inmiddels sinds een jaar, de eerste draagfoto dateert van 16 april 2013 en hoewel ik ons verre van expert beschouw (daarvoor zijn er draagconsulenten) heb ik intussen toch al heel wat opgezocht en kan ik al een woordje meepraten in de draag-groepen op Facebook en elders. Vandaar deze blogposts. Waar de dames in die Facebookgroepen het overigens ook vaak en graag hebben is hun 'stash'. Wel wij hebben er ook eentje, een redelijk kleine als ik vergelijk met anderen, maar daarom niet minder fijn:
Babylonia Tricot Slen - de meest bekende rekbare doek (ook wel een stuk stof van een dikke 4m. lang), rekt mee en is behoorlijk warm.
Tip: Hoewel in het boekje staat dat je er gerust mee kan kommadragen en rugdragen, doe je dat beter niet. Kommahouding wordt tegenwoordig afgeraden omdat dat ten eerste ook weer niet oké is voor de ontwikkeling van de heupjes en, en dat is helemaal belangrijk, omdat wanneer de kin op de borst ligt, de luchtpijp van zo'n drommeltje afgesloten kan worden. Rugdragen doe je beter niet omwille van dit.
Tip: Zo gauw je kindje wat zwaarder wordt zakt deze doek nogal door en kan je beter overstappen op een geweven doek.
Toen ik nog niet wist dat kommahouding, not done is. Oeps.
Met een spuugdoekje in de bovenrail gedraaid als neksteun.
Calin Bleu Olive - een geweven doek, maat 6 (ook wel een ander stuk stof van een dikke 4m.), rekt niet mee en staat bekend als dunne draagdoek, ideaal voor warme dagen of binnenshuis, hiermee kan je wel buik- én rugdragen.
Oscha Okinami Sia - ook een geweven doek, maat 6, gemaakt van een blend van katoen en wilde zijde, iets dikker en vooral duurder dan de Calin Bleu, maar oh zo mooi.
Ergobaby Original Kaki - een soft structured carrier ofte SSC (een rugzakachtigmodel met clips), ook wel door iedereen in Japan gebruikt en alleen daarom al de favoriet van Michael.
Update: intussen ook nog een doek maat 4 (Oscha Sekai Aurora) om bijvoorbeeld met
mijn ringslingringen een no-sew ringsling te maken, een échte ringsling (Little Frog Azurite) en een tula toddler aan onze stash toegevoegd.
------------------------------------------------------------------------------
Meer weten over dragen (als deel van natuurlijk ouderschap / attachment parenting)?
- Pinterest - mijn draagprikbord
- Betaalbare (tussen de 50-100euro) doekenmerken zijn oa. Keppeke, Yaro slings, Amazonas, Calin Bleu, Hoppediz, Bloomy loom, Little frog, Girasol... Bij Slingomama, Mevrouw Mus, Mammies&Pappies en Ooiebeest kan je oa. deze (en andere) doeken kopen. Of huur er eens een bij de draag-o-theek, dan weet je meteen of het iets voor jou is
- Met vragen over hoe je moet knopen kijk je best in de 'handleidingen' die bij de wraps zitten. Al kan je ook altijd terecht op youtube, met zoektermen als rekbare draagdoek, FWCC (front wrap cross carry, een buikknoop) of Ruck (de makkelijkste rugknoop) kom je al een heel eind. De filmpjes van webkim zijn goed uitgelegd, maar ook aan die van draagdoekmama heb ik al veel gehad. En aan deze, uit het leven gegrepen. Voorbeeldjes van hoe je er post-knoop uit zou moeten zien vind je hier.
- Lukt het knopen niet goed en wil je graag live bijstand, volg dan een draagworkshop (google is uw vriend) of roep de hulp in van een draagconsulent.
- Praatgroepen & Fora voor de dragende ouder zijn er ook:
- Dragen en voeden
- Op Facebook: Antwerpse borstvoedings en dragende mama's, Dragen voor beginners
- Draagdoekenmarkt (fbgroep voor verkoop en aankoop van dragers)
- Verder heeft ook elk zichzelf respecterend merk wel een fbgroep waar je je doeken van dat bepaalde merk te ruil/te koop kan aanbieden.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten